Pengaruh kedatangan Islam terhadap senibina dan ornamentasi pada rumah tradisional Melaka / Fadhlina Ahmad ... [et al.] - Ahmad, Fadhlina; Raja Shahminan, Raja Nafida; Ibrahim, FawazulKhair; Mohd Nor, Othman (2012)
Dalam kajian ini, penekanan akan diberikan terhadap pengaruh kedatangan agama Islam ke negeri Melaka. Seiring dengan ajaran agama Islam yang menggalakkan pencarian ilmu dalam kehidupan, kedatangan Islam telah sedikit sebanyak membuka fikiran orang Melayu terhadap tatacara kehidupan yang lebih baik sama ada dari segi fizikal ataupun spiritual. Proses pengislaman orang-orang Melayu telah membawa kepada sifat rasionalisme yang kemudiaannya membawa kepada penolakan terhadap unsurunsur yang dipelajari daripada nenek moyang seperti unsur khurafat, dongeng, khayalan, fantasi dan dewa-dewa. Agama Islam juga menggalakkan unsur-unsur kemasyarakatan seperti persaudaraan, perpaduan, keamanan dan kasih sayang yang penting dalam sesebuah organisasi perkampungan. Hal ini kemudiannya memberi pengaruh terhadap senibina, orientasi, perletakan, rekabentuk, dan cara pembinaan serta ornamentasi pada sesebuah rumah tradisional Melaka.