Tahap keselamatan tapak pembinaan kajian kes : projek pembangunan kawasan industri / Azran Mansor ... [et al.] - Mansor, Azran; Ilias, Nur Hanim; Abd Aziz, Zul Azri; Hassan, Khalilah (2012)
Isu keselamatan di tapak pembinaan merupakan isu yang masih belum habis daripada diperkatakan. Laporan tahunan yang didedahkan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) mencatatkan peningkatan kes yang dilaporkan setiap tahun disamping berita mengenai kemalangan di tapak pembinaan yang dilaporkan oleh media. Signifikasi kajian ini adalah untuk melihat sejauh mana tahap kesedaran dan pematuhan ciri-ciri dan aspek keselamatan di tapak pembinaan dipraktikkan oleh pihak kontraktor binaan. Penyelidikan ini akan menggunakan kaedah kualitatif melalui pemerhatian di kawasan kajian untuk melihat sejauh mana tahap kesedaran dan tahap pematuhan terhadap peraturan-peraturan yang berkaitan dengan aspek keselamatan telah dipraktikkan. Kajian kes dan skop kajian adalah terhadap tapak pembinaan projek pembangunan kawasan industri di semenanjung Malaysia. Hasil daripada kajian ini telah menemukan beberapa aspek yang diketepikan dan mampu memberi risiko terhadap tahap keselamatan di tapak kajian. Kesimpulan dan cadangan terhadap tahap kesedaran khususnya pihak kontraktor yang terlibat secara langsung dengan tapak pembinaan terhadap aspek keselamatan yang dikaji.