Minat membaca dan ayat-ayat cinta/ Abd Rahim Abd Rahman - Abd Rahman, Abd Rahim (Fakulti Pengurusan Maklumat, Universiti Teknologi MARA, 2009)
Umum mengetahui tentang kepentingan pembacaan dalm kehidupan seharian. Renungkan ungkapan "Membaca menjadikan seorang itu berisi" (Lord Bacon:1561). Islam sendiri meletakkan kepentingan membaca secara jelas apabila ayat pertama diwahyukan kepada manusia memerintahkan manusia mencari ilmu, dengan erti kata lain membaca. "Iqraq" (Bacalah) telah diulang sebanyak dua kali.