Analisa hidrokarbon polisiklik aromatik (PAHs) dari kilang kelapa sawit / Asmadi Ali, Norhayati Mohd Tahir dan Syed Shukurulnizam - Ali, Asmadi; Mohd Tahir, Norhayati; Nizam, Syed Shukurul (2004)
Kajian yang lepas telah mengenalpasti bahawa sumber utama penjanaan hidrokarbon polisiklik aromatik (PAHs) ke dalam alam sekitar adalah berpunca daripada pembakaran bahan api fosil yang tidak lengkap. Kajian yang lepas juga telah mendapati bahawa sebatian PAHs merupakan agen karsinogenik dan mutagenik. Oleh itu, objektif utama kajian ini dilakukan adalah untuk mendapatkan data asas berkenaan tahap kepekatan PAHs dalam tanah, abu dancang dan zarahan yang dibebaskan melalui cerombong dandang kilang kelapa sawit. Kepekatan PAHs dalam pecahan ditentukan dengan menggunakan kaedah ultraviolet pendafluoran spektrofotometer (UVF) dengan merujuk piawai minyak mentah Tapis dan chrysene untuk mendapatkan kepekatan jumlah PAHs dalam setiap sampel. Julat jumlah PAHs yang diperolehi adalah 30.85 hingga 352.88 ug/g (berat kering setara chrysene) dan 460.26 hingga 5260. 96 ug/g (berat kering setara minyak mentah Tapis).