Kepentingan dan saranan menuntut ilmu menurut islam berdasarkan dalil Al-Quran dan As-Sunnah / Aemy Aziz ... [et al.] - Aemy, Aziz; Ibrahim, Muhammad Anas; Islam Ismail, Muhammad Saiful; Ismail, Syaimak (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2021)
Ilmu merupakan suatu pengetahuan yang meliputi pelbagai aspek bidang kajian yang diperolehi oleh seseorang sama ada melalui tindakan belajar atau di p erolehi melalui pengal aman. Ilmu juga merupakan pengetahuan yang meliputi perkara yang berasaskan hukum syarak, hubungan manusia dengan Allah, hubungan manusia dengan alam, hubungam manusia dengan manusia dan ilmu dalam kehidupan seharian. Antara lain ilmu juga berbentuk umum yang meliputi perkara yang berkaitan dengan hal-hal keduniaan dan akhirat untuk dimanfaat oleh manusia dalam meneruskan kehidupan. Selain itu, ilmu jua mempunyai ilmu bersifat kebaikan dan ilmu yang bersifat digunakan untuk tujuan kejahatan. Justeru itu, ilmu adalah meliputi ilmu fardu ain dan fardu kifayah yang perlu dituntut oleh setiap manusia. Kepentingan menuntut ilmu banyak diperkatakan di dalam dalil utama, iaitu al-Quran dan alSunah. Tuntutan untuk manusia mencari ilmu telah diterangkan dengan jelas dalam keduadua sumber tersebut. Namun begitu, pada masa kita manusia leka dan lalai dalam pencarian dan mendapatkan ilmu. Manusia seolah-olah mengabaikan tuntutan men untut ilmu yang telah dianjurkan dalam agama Islam. Oleh itu kajian ini akan membincangk an tentang kepentingan dan saranan menuntut ilmu menurut Islam berdasarkan dalil utama dengan membawa dalil dan hujah berkaitan tuntutan menuntut ilmu terhadap manusia. Metode kajian adalah menganalisis dalil-dalil dan saranan yang terdapat dalam Islam yang mengajak manusia mencari dan menuntut ilmu berdasarkan dalil utama, iaitu al-Quran dan as-Sunnah, serta membahaskan saranan tersebut berdasarkan pandangan cendiakawan Islam.