Kajian kes analisis kestabilan empangan Durian Tunggal, Melaka / Mohd Mawardi Mohd Kamal, Normadiana Mohammad Hanapi and Mohd Fadhilridhwan Mohd Fazuki - Mohd Kamal, Mohd Mawardi; Mohammad Hanapi, Normadiana; Mohd Fazuki, Mohd Fadhilridhwan (2012)
Empangan Durian Tunggal merupakan suatu benteng tanah yang telah direkabentuk untuk penyimpanan sumber air untuk kawasan Melaka. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kestabilan empangan Durian Tunggal dengan menggunakan perisian GEOSLOPE dalam menentukan faktor keselamatan (FOS) empangan. Hal ini dikaji untuk memastikan kestabilan empangan ini kerana telah dikelaskan sebagai empangan yang berbahaya oleh USACE. Parameter yang dikaji ialah berdasarkan perubahan paras air pada empangan ini dengan mengambil kira keadaan banjir dan kemarau dan menggunakan parameter ciri tanah kejelekitan dan sudut geseran berdasarkan variasi daripada kajian lepas. Nilai-nilai FOS yang diperolehi diplotkan dalam graf mengikut ketinggian paras air masing-masing, dan keputusan yang diperolehi mendapati kstabilan empangan Durian tunggal pada keadaan yang selamat kerana semua nilai FOS yang diperolehi pada setiap paras air secara puratanya melebihi satu, FOS > 1.