Kajian pengetahuan dan amalan pengurusan kewangan peribadi di kalangan staf UiTM Pahang / Mohd Samsuri Ghazali, Fadli Dali, Mohd Faizal Azrul Azuan Che Harun - Ghazali, Mohd Samsuri; Dali, Fadli; Che Harun, Mohd Faizal Azrul Azuan (2012)
Umum mengetahui bahawa individu yang mampu atau berkebolehan mengurus kewangan yang baik dapat meningkatkan taraf hidup mereka. Menurut Bernstein (2004), terdapat empat faktor yang yang menyumbang kepada kegembiraan dan kesejahteraan hidup kebanyakan budaya iaitu kesihatan, status ekonomi, pekerjaan dan hubungan kekeluargaan. Kajian ini bertujuan untuk mengukur tahap pengetahuan dan mengenalpasti amalan pengurusan kewangan di kalangan staf UiTM Cawangan Pahang. Kajian ini dijalankan di kalangan staf pelbagai peringkat dan bahagian di UiTM Pahang. Kajian ini menunjukkan tahap pengetahuan yang sederhana di kalangan staf dan amalan kewangan responden secara keseluruhannya berada pada tahap rendah.