Ekspo Selangkah ke UiTM 2012: Keberkesanan pelaksanaan dan cadangan penambahbaikan / Caroline Joseph … [et al.] - Joseph, Caroline; Bakar, Sulaila; Razali, Azlini; Ariffin, Kamisah (2012)
Setiap tahun, UiTM menganjurkan satu program promosi yang dikenali sebagai 'Ekspo Selangkah ke UiTM' kepada masyarakat sejurus keputusan SPM dan STPM diumumkan. Program ini bertujuan untuk menghebahkan jenama UiTM dalam bentuk program-program pengajian yang ditawarkan di universiti ini dan juga membantu serta memberi panduan kepada bakal-bakal pelajar dalam memilih kursus-kursus yang sesuai untuk diikuti. Namun demikian, segala penambahbaikan yang dilakukan bagi ekspo yang diadakan pada tahun-tahun berikutnya hanyalah berdasarkan kepada pengalaman dan pengamatan tidak formal beberapa petugas ekspo. Menggunakan borang soal-selidik dan temubual sebagai instrumen pengumpulan data, kajian ini ingin melihat sejauh mana keberkesanan pelaksanaan program ini dari sudut pandangan pihak penerima maklumat, iaitu pengunjung ekspo, dan juga pihak yang memberikan maklumat, iaitu petugas ekspo. Walaupun secara umum, kedua-dua pihak mendapati ekspo ini telah berjaya mencapai objektifnya, terdapat beberapa cadangan penambahbaikan yang telah dicadangkan agar ekspo ini menjadi lebih relevan pada masa hadapan.