Pembelajaran sebutan-sebutan bahasa mandarin melalui pertandingan Mandarin Idol di UiTM Pahang / Bok Check Meng and Siti Aishah Mohd Rosdy - Bok, Check Meng; Mohd Rosdy, Siti Aishah (2012)
Kemahiran bertutur Bahasa Mandarin merupakan kelebihan yang sangat penting di dalam bahasa ketiga yang seharusnya dimiliki oleh kaum yang bukan berbangsa Cina. Justeru itu, kursus Bahasa Mandarin sebagai bahasa ketiga telah diperkenalkan kepada mahasiswa yang sedang mengikuti pengajian sama ada di peringkat diploma mahupun di peringkat ijazah di seluruh sistem UiTM. Namun begitu, wujud satu permasalahan di kalangan pelajar, khususnya pelajar diploma di UiTM Pahang, iaitu teknik pertuturan yang dipelajari oleh mereka adalah tidak mencukupi di mana sebutan mereka tidak kedengaran ada kelangsingan empat bunyi nada utama dalam sistem Hanyu Pinyin Bahasa Mandarin yang dikenali sebagai Yin (nada pertama), Yang (nada kedua), Shang (nada ketiga) dan Qu (nada keempat). Kesannya, mereka akan menghadapi kesukaran untuk mengenalpasti maksud sesuatu sebutan Bahasa Mandarin yang unik itu ketika berkomunikasi dengan orang Cina apatah lagi apabila mereka menyambung pelajaran ke negara China kelak kerana mereka perlu mengetahui nada-nada orang Cina untuk menguasai bahagian pertuturan. Oleh itu, satu inovasi telah dilakukan ke atas pengajaran dan pembelajaran oleh Koordinator bahasa Mandarin Universiti Teknologi MARA Pahang, iaitu Encik Bok Check Meng, bagi mendedahkan para pelajar ini kepada sebutan-sebutan dengan lebih meluas dengan menganjurkan Pertandingan Mandarin Idol setiap tahun. Hasilnya, pelajar-pelajar ini telah mendapat pendedahan terhadap sebutan-sebutan Bahasa Mandarin tersebut melalui proses pembelajaran yang lebih menarik dan kreatif, malahan mereka juga telah mendapat persediaan awal sebelum melancong ke negara China kelak.