Aplikasi konsep mentor bagi meningkatkan kualiti pengajaran pensyarah / Hasnizawati Hashim …[et al.] - Hashim, Hasnizawati; Suhaimi, Mazlina; Abd. Aziz, Mohd. Norafizal; A. Halid @ Khalid, Rozieana (2007)
Konsep mentor telah dilihat sebagai salah satu dari kaedah yang boleh digunapakai dalam peningkatan kerjaya seseorang terutamanya kepada pekerja yang masih baru. Dalam konsep pendidikan tinggi, ianya amat berguna kepada universiti untuk meningkatkan kemahiran pensyarah terutamanya dalam skop pengajaran dan pembelajaran. Ianya juga dirasakan selari dengan salah satu dari strategi untuk menyediakan tenaga pensyarah Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pahang khususnya sebagai pensyarah yang lebih berkualiti dan menjadikan UiTM secara umumnya sebagai salah sebuah universiti yang cemerlang dan terkenal. Kertas konsep ini akan membincangkan secara khusus mengenai konsep pencerapan pensyarah dalam program mentor untuk diaplikasikan agar ianya lebih relevan dengan senario modal insan terkini di UiTM Pahang.