Kriteria pensyarah yang efektif berdasarkan persepsi pelajar: Kajian kes di UiTM Pahang / Hasnizawati Hashim …[et al.] - Hashim, Hasnizawati; Suhaimi, Mazlina; Abd. Aziz, Mohd. Norafizal; A. Halid @ Khalid, Rozieana (2007)
Kewujudan Universiti Teknologi MARA (UiTM) sebagai salah sebuah daripada IPTA yang cemerlang di Malaysia merupakan salah satu dari strategi pemantapan dalam menghasilkan modal insan yang dinamik dan mampan. Tugas untuk mendidik anak bangsa ini perlu digalas oleh setiap dari insan yang digelar pensyarah. Sesungguhnya tugas ini merupakan tugas yang amat berat dan mencabar. Adalah menjadi harapan agar pensyarah yang efektif akan dapat menghasilkan insan yang cemerlang. Sehubungan itu, kertas kerja ini membincangkan tentang kriteria pensyarah yang efektif dari kacamata dan pandangan pelajar mengenai sikap dan gelagat pensyarah mereka di UiTM Pahang. Kriteria yang dinyatakan di sini adalah berdasarkan kepada di mesidimensi penting dalam kualiti sesuatu servis dan diharap agar hasil kajian ini akan dapat menyumbang kepada penambahbaikan dalam sistem Pengajaran dan Pembelajaran di UiTM dengan memberikan gambaran mengenai perkhidmatan yang ditawarkan oleh warga akademik UiTM selaras dengan pemantapan Sistem Kualiti (ISO 9001:2000) yang dimiliki.