Merekabentuk sistem aliran air dalam penggunaan turbin untuk mengeluarkan kuasa letrik / Nor Aishah Leman dan Nor Liza Kasim - Leman, Nor Aishah; Kasim, Nor Liza (1991)
Pada asasnya lapuran merekabentuk sistem aliran air dalam penggunaan turbin adalah untuk mengkaji nilai kuasa turbin yang dikeluarkan dengan menggunakan dua kaedah.Walaupun kaedah yang digunakan berbeza tetapi tujuan utamanya ialah untuk menilai kuasa turbin yang dikeluarkan.Dari nilai kuasa turbin,turbin akan menghasilkan putaran pada shaft yang disambungkan antara turbin dan generator.Putaran shaft ini akan menghasilkan kuasa letrik pada generator.Dalam rekabentuk ini, untuk menjalankan pam, bekalan eletrik dibekalkan kepada pam.Pam adalah peralatan yang perlu dikira.Ia bertindak sebagai penyedut air dan penghantaraan air.Rekabentuk ini juga mempertimbangkan pilihan pam, tangki, injap, diameter paip dan lain-lain. Kesimpulannya projek ini adalah untuk menghasilkan kuasa turbin dan dari sini ia boleh mendapatkan eletrik.la berguna untuk mengkaji tentang penggunaan turbin.