ETR 300 : Perniagaan Barangan Kristal / Suhaili Kassim ... [et al.] - Kassim, Suhaili; Ropie@Halim, Suhaida; Osman, Norisyah; Mohd Zin, Rogayah; Che Ali, Rosliza (2000)
SURIA Crystal Enterprise terdiri daripada lima orang rakan kongsi. Kos perlaksanaan projek ialah sebanyak RM158,314 dan modal yang disumbangkan oleh rakan kongsi ialah sebanyak RM63,000. Perniagaan ini adalah sebuah perniagaan yang mengeluarkan barang-barang berasaskan kristal. Dua puluh jenis produk akan dihasilkan dan ianya merupakan barangan seperti mangkuk abu rokok, balang bunga dan cenderamata yang terdiri daripada pelbagai warna dan bentuk yang menarik. Faktor utama yang mempengaruhi penubuhan perniagaan ini ialah disebabkan potensi yang cerah dan permintaan yang tinggi terhadap barangan berasaskan kristal. Faktor kedua, kerana hanya terdapat satu sahaja pengeluar barangan berasaskan kristal di Asia Tenggara iaitu Langkawi Crystal Sdn Bhd. SURIA Crystal Enterprise yakin dapat bersaing dengan pesaing kerana dari segi harga yang ditawarkan adalah jauh lebih rendah iaitu di antara RM55 dan RM 65 seunit yang mana kebiasaannya dijual pada harga lebih tinggi iaitu diantara RM150 dan ke atas