ETR 300 : Ramona D' Beauty Sdn. Bhd. / Muhammad Ibrahim ...[et al.] - Ibrahim, Muhammad; Muhammad Salleh, Noor Afiza; Mohd Adnan, Noliza; Abd. Samad, Rashidah
Tujuan utama Rancangan Perniagaan ini dibuat adalah untuk merancang perlaksanaan projek pemiagaan. Perancangan yang rapi, jelas dan teliti perlu dilakukan agar pemiagaan dapat berjalan dengan baik. Perancangan membolehkan kita mengkaji dan menilai sama ada pemiagaan dapat berdaya maju atau sebaliknya. Perancangan Pemiagaan ini juga bertindak sebagai suatu kajian serta analisis di dalam merangka sesuatu projek secara objektif, kritikal dan praktikal berdasarkan analisis yang teliti dan sahih selepas beberapa tinjauan dilakukan. Perancangan Pemiagaan turut menjadi satu garis panduan dalam mengurus pemiagaan. Segala butir-butir yang terkandung di dalam Rancangan Pemiagaan ini akan diambil kira semasa pemiagaan dijalankan. Ini bererti sebarang pengurusan dan perjalanan perniagaan akan mengambil Rancangan Pemiagaan ini sebagai rujukan utama. Di samping itu Rancangan Pemiagaan juga bertujuan untuk melihat arah aliran kewangan, pengagihan tugas dan segala operasi secara kritikal dan lebih tersusun.