MYPLC (My Programmable Logic Control) / Norasid Majid … [et al.] - Majid, Norasid; Saidi, Md Emrn; Abu, Azahari; Fauzi, Ahmad Fariz; Che Mat, Saharizan (Division of Research and Industry Linkages, 2017)
Kaedah pembelajaran secara "Project Based Learning” adalah satu kaedah pembelajaran dimana pelajar melalui proses pembelajaran melalui projek yang dilakukan. Keperluan industri yang memerlukan tenaga kerja berkemahiran terutamanya kema hiran amali menjadikan proses pembelajaran secara "Project Based Learning” sangat popular di Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) Malaysia. Selaras dengan perkembangan ini, myPLC direkabentuk sesuai dengan keperluan pembelajaran berasaskan "Project Based Learning" yang memudahkan pelajar mempelajari modul Sistem Automasi. Pelajar dapat mengalami pengalam sebenar pembelajaran kerana aktiviti amali dapat dilakukan sepertimana sltuasi di Industri. Kebanyakkan peralatan pembelajaran di Institusi latihan sama ada di kolej atau di Universiti adalah berbentuk "Education Training Kit". My PLC direkabentuk bukan daiam model “Education Training kit" tetapi merujuk kepada peggunaan sebenar di Industri. Penggunaan model sebenar di Industri dapat memberi pendedahan sebenar pelajar tentang situasi sebenar di industri. Produk Inovasi ini sesuai untuk kegunaan sesi pembelajaran teori dan amali, sesuai juga untuk industri serta untuk kegunaan projek pelajar. Sasaran Pasaran projek inovasi ini adalah untuk Keperluan Institusi Latihan Kemahiran Awam, Politeknik, Universiti dalam dan luar Negara. Pelajar akan dapat pengalaman sebenar membuat pendawaian Input dan Output seperti, Push Button, Sensor, Contactor, motor, Conveyor dan berbagai kompenen lain selaras dengan keperluan industry. Rekabentuk dan saiznya yang kecil dan kompak dengan konsep “Single Power" memudahkan ia dibawa kemana-mana, Material myPLC yang dibuat dari "Metal Sheet” dengan lapisan “Powder Coated" menjadikan produk ini tahan lasak dan tidak berkarat.