Halal fun board games / Mohd Zaid Daud, Azri Bhari and Zulaipa Ruzulan - Daud, Mohd Zaid; Bhari, Azri; Ruzulan, Zulaipa (Division of Research and Industry Linkages, 2017)
Industri halal global dijangka terus mendapat permintaan yang lebih memberangsangkan dengan memperkenalkan pelbagai modifikasi dan inovasi produk. Ini terbukti apabila, saiz pasaran halal di peringkat global telah mencapai jumlah US$ 2.77 trilion setahun. manakala eksport produk halal Malaysia telah mencapai RM 37.7 bilion. Perkembangan ini didorong oleh peningkatan populasi, kesedaran Musim, dan aspek penyelidikan dan inovasi. Negara Malaysia dilihat sebagai rujukan terbaik dalam membangunkan produk halal melalui penawaran beberapa skim pensijilan halal yang merangkumi tujuh kategori iaitu produk makanan dan minuman, premis makanan, barang gunaan, kosmetik dan dandanan diri, rumah sembelih, farmaseutikal dan logistik. Walau bagaimanapun, terdapat perbahasan isu-isu halal disebabkan kurangnya keberkesanan dalam penyampaian maklumat. Kewujudan pelbagai manual dan standard sewajarnya memerlukan alat yang bukan sahaja memudahkan, namun mampu mengukur asas kefahaman mereka. Menyedari hal ini, sebuah inovasi baharu diperkenalkan iaitu permainan ilmiah yang dinamakan Halal Fun Board Games. Halal Fun Board Games merupakan permainan papan bertemakan halal yang bertujuan meningkatkan kefahaman dan kemahiran setiap pemain terhadap pengurusan halal. Halal Fun Board Games meliputi beberapa tahap soalan uji minda yang menerapkan kaedah pengurusan halal meliputi semua aspek skim pensijilan halal. Halal Fun Board Games turut bersifat global iaitu diterbitkan dalam pelbagai bahasa termasuklah bahasa Melayu, Inggeris dan Arab. Halal Fun Board Games diyakini mampu menjadi bahan bantu mengajar yang interaktif dan mampu membawa masyarakat memahami konsep dan pengurusan halal dengan lebih mudah dan pantas.