Masalah peniaga-peniaga runcit bumiputra di Shah Alam / Z. Rosidi … [et al.] - Rosidi, Z.; Alias, Ruzilan; Meon, Ruhayah; Ismail, Sulaiman (1990)
Kajian ini adalah mengenai topik masalah peniaga-peniaga runcit Bumiputra di Shah Alam. Terdapat 3 objektif utama di dalam kertas penyelidikan ini, pertama ialah untuk mengkaji masalah sebenarnya yang dihadapi oleh peniaga-peniaga runcit Bumiputra, kedua ialah untuk mengetahui sejauh mana pencapaian peniaga-peniaga runcit Bumiputra, khususnya dalam urusan-urusan perniagaan dan inventori dan ketiga ialah untuk mengenal pasti peranan pihak kerajaan dan cara bagi membantu peniaga-peniaga runcit Bumiputra. Untuk memperolehi data-data tentang masalah peniaga-peniaga runcit Bumiputra, beberapa kaedah telah digunakan seperti kaedah Data Utama dan Kaedah Data Sekunder. Jenis-jenis data utama yang digunakan adalah jenis komunikasi dengan cara menemuduga dan juga cara pengawatan. Kajian in juga menggunakan kaedah data sekunder di mana data-data di perolehi daripada dalaman dan luaran seperti lapuran kertas kerja, kajian yang terdahulu dan buku.