Lokasi dan bilangan tempat letak kenderaan di kawasan tasik damai adakah ianya bersesuaian dan mencukupi? / Noorzilawati Mohd Jais … [et al.] - Mohd Jais, Noorzilawati; Abu Bakar, Sa'diah; Omar, Nora; Ahmad, Suzilawati; Ambak, Ruslina; Mat Yunus, Haslina (1980)
Taman Tasik Shah Alam atau nama barunya Tasik barullhsan terletak di lokasi strategik di Shah Alam. la adalah sebuah tasik buatan manusia, berbentuk unik dengan bercirikan corak pembinaan ke- Malaysiaan mencerminkan keunggulan berbanding dengan Iain-lain tasik di Malaysia. Taman Tasik ini telah dibina hasil aspirasi Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Salahuddin Abdul Aziz, semasa baginda melakukan lawatan resmi ke Shah Alam pada Januari 1980. Berikutan itu, Taman Tasik ini mula dibina pada September di, tahunYang sama. Sebuah agensi pembinaan Jepun, dengan bantuan Jabatan Perancangan Bandar dan Desa telah dipertanggungjawabkan untuk menyelarasjcan pembinaan tasik ini berlandaskan keMalaysiaan. Terletak di pusat bandara^Shah Alam, tasik ini adalah simbol permulaan atau era baru dalam kemaiuan landscap di Malaysia. Projek pembinaan yang menelan belanja $47 juta ini'meliputi kawasan seluas 53 hektar dan terbahagi kepada tiga zon dikenali sebagai Zon Timur (Tasik Permai), Zon Tengah (Tasik Indah) dan Zon Barat (Tasik Damai).