Analisa pemilihan kerjaya bagi graduan diploma dalam bidang teknikal berdasarkan kaedah pengkadaran faktor : satu kajian kes / Ahmad Fairuz Mohd Amin, Hairman Samsudin dan Andywira Othman - Mohd Amin, Ahmad Fairuz; Samsudin, Hairman; Othman, Andywira (2000)
Projek ini bertajuk "Analisa Pemilihan Kerjaya Bagi Graduan Diploma Dalam Bidang Teknikal Bedasarkan Kaedah Pengkadaran Faktor : Satu Kajian Kes " adalah bertujuan untuk menentukan faktor-faktor utama dalam pemilihan kerjaya bagi seseorang graduan baru diploma dalam bidang teknikal dengan menggunakan kaedah pengkadaran faktor. Disamping itu, projek ini bertujuan menentukan organisasi-organisasi mana yang inemberikan faedah yang lebih baik kepada para graduan baru ini. Bagi pelajar kejuruteraan, projek ini diharap dapat memberikan pendedahan mengenai kaedah pengkadaran faktor. Projek ini terbahagi kepada enam bahagian iaitu kerjaya dan perancangan, kerjaya dan organisasi, perancangan dan perlaksanaan projek, faktor-faktor dalam pemilihan kerjaya, teknik pengkadaran faktor serta perbincangan dan rumusan. Bab 1, kerjaya dan perancangan menerangkan tentang definisi kerjaya, kepentingan perancangan kerjaya, bagaimana membina kejayaan kerjaya serta perancangan kerjaya oleh organisasi dan individu. Didalam bab 2, pembaca akan didedahkan tentang bidang kerjaya serta kategori organisasi yang boleh disertai oleh seorang graduan dalam bidang teknikal setelah menamatkan pengajian. Perancangan dan perlaksanaan pula akan diterangkan dalam bab 3. Bab ini juga mengandungi komen mengenai kelewatan serta percanggahan dalam perancangan dan perlaksanaan projek ini. Faktor-faktor dalam pemilihan kerjaya disertakan dalam bab 4, dimana bab ini menerangkan bagaimana faktor-raktor utama dalam pemilihan kerjaya diperolehi serta perbandingan faktor-faktor tersebut diantara organisasi yang dipertimbangkan dalam projek ini. Bab 5 pula menerangkan tentang teknik pengkadaran faktor yang menyatakan bagaimana teknik itu dilaksanakan termasuk kaedah mengkuantirikan faktor, kaedah menentukan skor,skor bagi faktor-faktor serta nilai markah terkumpul daripada pengiraan. Perbincangan mengenai projek ini dan rumusan tentang analisa yang dilakukan terkandung didalam bab akhir iaitu bab ke6.