Factors affecting students' poor writing performance in SK St Francis Xavier Seratau, Kuching , Sarawak / Lucy Patrick Bantin - Bantin, Lucy Patrick (2010)
Tujuan kajian dibuat adalah untuk mencari faktor yang menyebabkan penulisan murid dalam Bahasa Inggeris sangat lemah di kalangan murid - murid Tahun Empat di Sekolah Kebangsaan St Francis Xavier, Seratau. Hasil daripada kajian ini mendapati bahawa murid-murid Tahun Empat masih di tahap yang rendah dalam menguasai kemahiran menulis dan membuat karangan dalam Bahasa Inggeris terutamanya dalam Kertas 11.Bukti masaalah ini wujud di kalangan pelajar dan juga teknik guru tertentu yang mengajar adalah di ketahui melalui maklumbalas yang dibuat keatas pelajar dan guru melalui pemerhatian menggunakan senarai semak dalam masa lapan minggu. Kertas ujian TOV dan Ujian bulanan menujukkan kemerosotan kemahiran menulis karangan dalam Bahasa Inggeris. Selepas kajian ini, diharapkan ianya boleh membantu guru mencari teknik yang berkesan dan bersesuaian dengan tahap akademik murid.