Keamanan menurut al-quran dan hubungannya dengan filantropi islam / Faezy Adenan and Asmak Ab Rahman - Adenan, Faezy; Ab Rahman, Asmak (Universiti Teknologi MARA, 2021)
Keamanan merupakan suatu yang sangat penting dibincangkan pada masa kini memandangkan terlalu banyak berlaku peperangan, kekacauan dan ketidakamanan di serata dunia. Islam merupakan agama yang sangat mementingkan keamanan dan menolak segala bentuk keganasan. Terma“keamanan” banyak dinyatakan di dalam al-Quran. Kajian ini bertujuan mengenalpasti lafaz-lafaz yang berkaitan keamanan yang terdapat didalam al-Quran dan merujuk kepada pandangan para mufassirin terhadap lafaz-lafaz tersebut. Seterusnya, kajian ini ingin melihat kaitan keamanan dengan bidang filantropi Islam. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah berdasarkan kajian perpustakaan bagi pengumpulan data dan dianalisis menggunakan analisis kandungan. Hasil kajian menunjukkan terdapat beberapa terma yang digunakan dalam al-Quran yang membawa maksud keamanan. Kajian juga mendapati bahawa keamanan mempunyai hubungan yang sangat signifikan terhadap bidang filantropi Islam.