Pandangan piagam pelanggan UiTM dari perspektif ibu bapa / Abdul Jabbar Abdullah … [et al.] - Abdullah, Abdul Jabbar; Mahidin, Hartini (2005)
Kewujudan sesebuah institusi pendidikan tinggi (IPT) memang telah diakui amat penting dalam sesebuah negara. Ia memainkan peranan utama untuk membangunkan sumber manusia Institusi pengajian tinggi menawarkan kursus-kursus pada peringkat ijazah dan diploma untuk melahirkan tenaga mahir dalam pelbagai bidang yang amat diperlukan dalam pembangunan sesebuah negara. Sementara itu, dari satu sudut kejayaan memasuki IPT sering dikaitkan dengan status sosial dalam masyarakat. Ini adalah kerana lulusan IPT biasanya akan memperolehi pekerjaan yang baik dengan pendapatan yang lumayan.