Kecekapan keuntungan bank perdagangan di Malaysia dalam era liberalisasi dan globalisasi / Rosita Suhaimi … [et al.] - Suhaimi, Rosita; Abdullah, Firdaus; Saban, Gluma (2009)
Krisis kewangan yang berlaku pada tahun 1997 dan memuncak pada tahun 1998 telah menguji semua ekonomi di dunia, dan lebih-lebih lagi ekonomi di rantau Asia. Namun, sebelum krisis kewangan melanda dan menggugat kedudukan ekonomi dunia, sistem ekonomi dunia juga telah menghadapi beberapa cabaran yang boleh merubah tatacara pengurusan ekonomi setiap negara. Salah satu daripada cabarannya ialah cabaran era globalisasi yang membuat ekonomi dunia harus berhadapan dengan era persaingan secara global. Bagi institusi kewangan, prestasi keuntungan amat penting.