Persamaan implikatur ayat perintah dalam bahasa Arab dan bahasa Melayu: suatu kajian kontrastif / Fauzi Azmi … [et al.] - Azmi, Fauzi; Musahar, Saiful Johari; Sardi, Janudin; Zakaria, Muhamad Zaidi (Akademi Pengajian Bahasa, 2021)
Implikatur ialah suatu bentuk pentafsiran makna yang melangkaui makna tersurat dalam sesebuah ayat. Kajian kontrastif ini bertujuan mengenalpasti persamaan implikatur ayat perintah dalam bahasa Arab (BA) dan bahasa Melayu (BM). Kajian ini merupakan kajian kualitatif dan analisis kontras berdasarkan teks dalam keduadua bahasa. Teori transformasi generatif (TG) dan teori pragmatik diaplikasi dalam menganalisis persamaan ini. Dapatan kajian menjelaskan terdapat 28 makna implisit yang sama dalam bahasa Arab (BA) dan bahasa Melayu (BM). Kajian ini menyumbang kepada suatu penerokaan baharu dalam kajian linguistik bahasa Arab dan bahasa Melayu. Objektif kajian kontrastif juga tercapai, iaitu membantu para pelajar untuk menguasai bahasa asing dengan lebih pantas dan menyeronokkan.