Penggunaan Google Meet dan YouTube bagi kursus bahasa Arab semasa pembelajaran terbuka dan jarak jauh (ODL) / Ijlal Saja @ Mearaj … [et al.] - Saja @ Mearaj, Ijlal; Sopian, Anuar; Ramli, Syaza Marina; Abdul Razak, Abdul Qayuum (Akademi Pengajian Bahasa, 2021)
Google meet dan youtube merupakan salah satu platform menyampaikan ilmu melalui pembelajaran dan pengajaran bahasa Arab. Tambahan pula, penggunaan google meet dan youtube berlaku peningkatan mendadak ketika pandemik Covid- 19 melanda negara. Perkara ini turut memberi kesan kepada pendidikan. Walau bagaimanapun, tidak semua mahasiswa dapat menjalani pembelajaran terbuka dan jarak jauh (ODL) bagi kursus bahasa Arab dengan lancar. Lebih-lebih lagi pada perspektif mahasiswa, menganggap bahasa Arab sukar untuk dikuasai. Oleh itu, kajian ini bertujuan mengenalpasti cabaran yang dihadapi mahasiswa dalam kursus bahasa arab semasa pembelajaran terbuka dan jarak jauh (ODL). Selain itu, untuk mengenalpasti sejauhmana google meet dan youtube membantu meningkatkan penguasaan bahasa Arab dalam kalangan mahasiswa semasa pembelajaran terbuka dan jarak jauh (ODL). Kajian ini merupakan kajian tinjauan dengan menggunakan borang soal selidik. Instrumen soal selidik digunakan untuk mengenalpasti cabaran dan tahap penggunaan google meet dan youtube kepada 30 orang mahasiswa yang dipilih secara persampelan rawak daripada UiTM. Data terkumpul pula dianalisis secara deskriptif dan dipersembahkan dalam bentuk jadual, rajah serta carta. Hasil dapatan menunjukkan bahawa terdapat cabaran yang dihadapi mahasiswa bagi kursus bahasa Arab semasa pembelajaran terbuka dan jarak jauh (ODL). Namun begitu, penggunaan google meet dan youtube membantu mahasiswa menguasai bahasa Arab dengan baik semasa pembelajaran terbuka dan jarak jauh (ODL).