Tahap penguasaan bacaan Al-Quran di kalangan pelajar-pelajar UiTM Sarawak / Ahmad Rozaini Ali Hasan … [et al.] - Ali Hasan, Ahmad Rozaini; Sabarudin, Shadli; Che Mat, Che Bakar (2010)
Ibadah membaca Al-Quran adalah merupakan satu perkara yang amal penting dan dituntut oleh agama islam. Ini adalah kerana Al-Quran merupakan wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada umat manusia sebagai panduan dan rujukan di dalam menjalani kehidupan di dunia yang fana' ini. Oleh ilu pembacaan Al-Quran perlu dilakukan oleh setiap individu Muslim pada setiap hari mengikut kemampuan masing-masing.