Keberkesanan perlaksanaan program latihan khidmat negara di Universiti Teknologi Mara Cawangan Sarawak / Shaharuddin Badaruddin … [et al.] - Badaruddin, Shaharuddin; Abdul Manaf, Badron; Bujang, Fatimah; Junaidi, Noni Harianti (2006)
Menyedari berlakunya masalah kekurangan semangat patriotik dan berlakunya gejala sosial yang semakin berkembang di kalangan remaja, kerajaan Malaysia telah mengambil inisiatjf untuk memperkenalkan satu Program Khidmat Negara terutamanya kepada golongan remaja yang berumur 18 tahun. Untuk itu kerajaan telah meluluskan satu Akta Khidmat Sosial Negara 2003 yang kemudiannya dilaksanakan melalui Program Latihan Khidmat Negara.