Pengaruh internet di kalangan remaja : Satu kajian kes terhadap remaja di Kuching / Roselinawati Hamdan ... [et al.]. - Hamdan, Roselinawati; Marzoki, Haslina; Sugiman, Hartine; Ulis, Leha; Hj Bol, Mohamad Sapi'ee (2001)
bjektif kajian ini adalah untuk mengkaji pengaruh internet terhadap kehidupan remaja masa kini terutamanya di kawasan Kuching. Ia juga bertujuan menentukan adakah internet ini membawa perubahan sosial yang ketara terhadap perkembangan moral dan pemikiran remaja. Di samping itu, ia juga menilai peranan ibubapa dan pihak lain dalam menangani sebarang pengaruh yang timbul hasil pengaruh internet terhadap anak-anak remaja mereka. Berdasarkan kepada analisis, didapati majoriti pengguna internet remaja internet adalah golongan yang berusia 15 hingga 17 tahun dan telah menggunakannnya selama 1 hingga 3 tahun. Kebanyakan remaja juga sanggup menghabiskan masa yang lama dan kos perbelanjaan yang tinggi hanya untuk melayari internet terutama bagi tujuan mengisi masa lapang mereka.