Usahawan wanita: Penglibatan serta cabaran dalam dunia perniagaan / Nur Azlina Abd Ghani, Siti Masnah Saringat dan Ros Hasri Ahmad - Abd Ghani, Nur Azlina; Saringat, Siti Masnah; Ahmad, Ros Hasri (UPENA, 2008)
Peranan dan sumbangan wanita Melayu dalam bidang pentadbiran dan pengurusan baik di sektor kerajaan, swasta, korporat dan perniagaan dilihat dengan begitu ketara khususnya pada penghujung tahun 80-an. Nama-nama seperti Datuk Maznah Hamid (Securiforce (M) Sdn. Bhd.), Datuk Dr. Noraesah Mohamad (Alcatel (M) Sdn. Bhd), Puan Noor Hijerah Hanafiah (Noor Arfa Batik), Datuk Dr. Marshita Ibrahim (Pakar Motivasi), Puan Hajah Rohani Mohd Shahir (Hijrah Strategic Advisory Group Sdn. Bhd.), Puan Faiza Bayumi Syed Ahmad (Beras Faiza) dan Puan Rozita Ibrahim (Sendayu Tinggi) merupakan watak yang dapat meyakin kaum wanita akan kemampuan mereka dalam bidang perniagaan. Maka itu kebolehan dan kemampuan wanita untuk memberikan sumbangan serta mencapai kejayaan dalam bidang keusahawanan bukanlah sesuatu yang mustahil. Bagaimanapun penulisan ini mendapati kajian-kajian yang dibuat ke atas pencapaian wanita di dalam bidang perniagaan, secara umumnya menunjukkan bahawa ianya tidak semudah seperti yang dilafazkan.