Keberkesanan elemen grafik pembungkusan terhadap pengaruh pembelian produk / Mohd Syazrul Hafizi Husin ... [et al.] - Husin, Mohd Syazrul Hafizi; Md Hashim, Azhari; Mokhtar, Mumtaz (2009)
Keberkesanan elemen-elemen grafik pembungkusan terhadap pengaruh corak pembelian produk di kalangan pengguna memainkan peranan yang amat penting terutamanya dalam pasaran global kini. Penyelidikan ini dijalankan bagi mengkaji keberkesanan elemen-elemen grafik pembungkusan dari produk keluaran tempatan yang dipilih terhadap tahap pengaruh corak pembelian produk di kalangan pengguna. Skop penyelidikan adalah dihadkan kepada dua jenis produk makanan ringan tempatan terdiri daripada jenama ZR. Zairos (Mini Karipap) dan Kabiras Rangup Ent. (Rempeyek Kabiras). Matlamat utama penyelidikan ini adalah untuk mengenalpasti elemen grafik yang paling signifikan dalam mendorong seseorang pengguna untuk membeli sesuatu produk berdasarkan sumber literatur khususnya dari kajian dan teori-teori yang dikemukakan oleh Kotler (2001) berdasarkan kebersandaran di antara pembolehubah bersandar (dependent variable) dan pembolehubah tidak bersandar (independent variables).