Kajian terhadap melodi dalam gurindam dua belas Raja Ali Haji / Mohd Fairuz Zamani - Zamani, Mohd Fairuz (2008)
Kajian ini mengandungi gambaran serta keterangan mengenai "Kajian Terhadap Melodi Dalam Gurindam Dua Belas Raja Ali Haji". Untuk menyiapkan tesis ini, penulis telah membahagikan setiap tajuk kepada beberapa bab. Segala maklumat dan keterangan ditentukan oleh penulis dan diletakkan mengikut susunan bab-bab yang telah dibahagikan. Penulis juga telah melampirkan sekali soalan-soalan yang diajukan kepada individu yang berkaitan dengan tajuk dan in sedikit sebanyak memudahkan pembaca untuk memahami apa yang cuba disampaikan oleh penulis. Selain daripada itu, pembaca juga boleh merujuk isi kandungan yang telah disediakan oleh penulis bagi memudahkan lagi pembacaan. Penyelidikan dan segala maklumat yang ingin disampaikan oleh penulis adalah dibuat atas sebab rasa tanggungjawab dan prihatin penulis terhadap gurindam yang merupakan salah satu seni tradisi yang kian luput ditelan arus pemodenan. Penulis juga ingin berkongsi bersama pembaca mengenai analisis yang dibuat penulis dalam kajian ini menurut teori dari Barat supaya ianya relevan untuk ditatapi oleh semua peringkat Setidak-tidaknya ia dapat dijadikan rujukan dan manfaat kepada umum, khususnya di semua peringkat akademik yang sememangnya kurang dengan bahan rujukan yang berkaitan dan menjadi galakan kepada yang lainnya untuk membuat kajian yang sedemikian rupa terhadap muzik tradisi yang lain.