Prasarana masjid : Penilaian masyarakat dan pengaruhnya terhadap solat secara berjemaah di Kelantan / Muhammad Saiful Anuar Yusoff ...[et al.] - Yusoff, Muhammad Saiful Anuar; Nik Din, Nik Muniyati; Ahmad Tajuddin, Nur Hafizah; Mustafa @ Busu, Zanirah; Nik Din, Nik Murshidah (2021)
Prasarana merupakan perkhidmatan dan kemudahan asas yang diperlukan bagi setiap aspek pembangunan dan kemajuan. Tidak terkecuali aspek kemudahan masjid seperti ruang solat, kemudahan dalam dan luar masjid, sudut kebersihan dan sebagainya yang merupakan antara faktor penting bagi masyarakat untuk menunaikan ibadat solat secara berjemaah di masjid-masjid. Namun, kajian berkaitan aspek fizikal masjid ini kurang diberi perhatian. Oleh yang demikian, kajian ini akan melihat persepsi masyarakat terhadap aspek prasarana dan pengaruhnya terhadap pelaksanaan solat berjemaah di masjid-masjid terpilih di seluruh negeri Kelantan. Sebanyak 618 data diperoleh daripada jemaah masjid yang kemudiannya dianalisis menggunakan perisian program Statistical Packages For Social Science (SPSS) versi 23.0. Dapatan kajian membuktikan bahawa a) tahap penilaian jemaah terhadap adalah tinggi bagi semua aspek prasarana masjid (M=6.16-6.38; SP:0.94-1.09) kecuali penilaian kemudahan mesra pengunjung dinilai pada tahap sederhana (M=5.12; SP:1.11) dan b) terdapat pengaruh prasarana masjid yang positif terhadap pelaksanaan solat secara berjemaah di masjid dengan kemudahan aktiviti keagamaan menjadi peramal utama (ß=.255, p=.000), diikuti dengan fasiliti yang bersih, ceria dan selamat (ß=.152, p=.000) dan kemudahan yang mesra pengunjung (ß=.144, p=.000). Pengurusan prasarana masjid tidak mempengaruhi pelaksanaan solat secara berjemaah di masjid. Perbincangan berkaitan dapatan dan perbincangan berkaitan prasarana masjid dijelaskan