Membina model janakuasa angin bagi menghasilkan kuasa elektrik / Kamal Baharin Idris, Mohd Nor Dolah and Wan Zulkifli Wan Mansor - Idris, Kamal Baharin; Dolah, Mohd Nor; Wan Mansor, Wan Zulkifli (1992)
Tenaga adalah merupakan satu perkara yang amat penting didalam kehidupan manusia. Tanpa adanya tenaga manusia tidak akan dapat hidup di atas mukabumi ini. Tenaga juga diperlukan oleh hidupan lain seperti haiwan,tumbuhan dan sebagainya. Masing-masing menggunakan tenaga ini untuk kehidupan seharian mereka. Terdapat berbagai jenis tenaga yang telah dikenal pasti oleh manusia. Contoh tenaga yang biasa didapati ialah seperti tenaga atom,tenaga nuklear dan sebagainya. Tenaga-tenaga ini boleh dipecahkan kepada unit tenaga yang lebih kecil seperti tenaga kinetik,tenaga keupayaan dan sebagainya. Bagi manusia tenaga-tenaga ini digunakan bagi tujuan-tujuan yang tertentu yang diperlukan di dalam kehidupan mereka. Walaupun begitu semua tenaga ini tidak dapat di perolehi secara langsung. Tenaga-tenaga ini diperolehi dari sumber-sumber tertentu yang telah diproses sebelumnya. Sumber tenaga ini biasanya terdiri daripada bahan-bahan mentah yang wujud seperti petroleum,air,solar dan sebagainya.