Kajian terhadap sistem perolehan dengan projek-projek pembaharuan semula bangunan / Hasiah Idris - Idris, Hasiah (2006)
Di Malaysia sememangnya terdapat pelbagal jenis sistem prolehan telah di gunakan terutamanya di dalam industri pembinaan, setiap sistem perolehan ini ada keburukan dan kebaikanya yang tersendiri, di Malaysia sistem perolehan jenis Tradisioana! dan Reka Bentuk & Bina merupakan sistem perolehan yang cukup popular di praktikan. Misalnya sistem perolehan Reka Bentuk & Bina ianya mula-mula di perkenalkan di Malaysia pada tahun 1983, sekarang sistem ini meningkat penggunaanya di dalam industri pembinaan.Di malaysia sistem perolehan Traditional merupakan yang pertama di gunakan di dalam projek pembinaan. Kaedab ini merupakan yang paling berkuasa (predominantly) di gunakan di Malaysia. Matlamat utama di dalam dissertasi ini pula adalah untuk membuat kajian ke atas sistem perolehan terhadap projek-projek pembaharuan semula, perbincangan mengenal sistem perolehan ini secara umumnya akan menerangkan cara-cara proses menender dan menceritakan mengenai kajian kes yang berkaitan dengan projek pembaharuan semula. Soalan soal selidik pula telah di berikan kepada pihak kontraktor, sub kontraktor dan klien.