Satu kajian mengenai penuangan logam menggunakan vakum proses / Affendi Hassan dan Mohd Zaidi Jaafar - Hassan, Affendi; Jaafar, Mohd Zaidi (1992)
Projek yang dijalankan ini adalah lebih merupakan satu kajian mengenai penuangan logam dengan menggunakan V-proses iaitu satu cara pemadatan dan pengacuan yang dianggap paling maju. Selama ini kita mungkin sudah biasa dengan kaedah pengacuan yang konvensional yang sudah lama dipraktikkan di negara ini. Walaupun begitu kaedah pengacuan konvensional mempunyai banyak kecacatan yang disebabkan oleh bahan-bahan dan jenis-jenis kaedah yang digunakan. Disebabkan oleh masalah-masalah seperti inilah, maka V-proses telah direkacipta oleh sebuah syarikat foundri antarabangsa yang sentiasa menjalankan penyelidikan dan pembangunan mengenainya bagi menyama tarafkan sistem pengacuan ini dengan perkembangan Sains dan Teknologi masa kini. Setelah disiapkan projek ini nanti maka adalah diharapkan disini agar ianya dijadikan sebagai panduan bagi memberi pendedahan secara teori mengenai V-proses. Iaitu berkenaan dengan ciri-ciri, proses, kelebihan dan keburukan dan Iain-lain lagi mengenai V-proses. Apa yang penting mengenai sistem pengacuan ini ialah semua yang disenaraikan diatas adalah berbeza dengan sistem pengacuan yang biasa lebih-lebih lagi dari segi operasi dan peralatan pengacuannya.