ETR 300 : Jaya Aman Bistro / Mohd Hariz Mohamad Badari ... [et al.] - Mohamad Badari, Mohd Hariz; Zainoldin, Zaffazohry; Che Ya, Nor Azizul; Ismail, Ismi Ridhwan; Mohamad, Adzrol Hisham (2000)
sebuah perniagaan makanan dan minuman ala bistro. Perniagaan ini akan ditubuhk:an atas nama Jaya Aman Bistro. Jenis pemiagaan ini ialah perniagaan perkongsiar\ di mana terdapat 5 orang rakan kongsi. Setiap pekongsi akan bertanggungjawab pada setiap bahagian iaitu bahagian kewangan, pemasaran, operas1, pentadbiran dan seorang pengums besar. Pemiagaan ini dirancang untuk ditubuhkan di Bandar Aman Jaya, Sg. Petani. Kami memilih lokasi ini kerana kawasanya yang strategik dan kedudukannya yang berada di kawasan yang sedang berkembang dengan pelbagai perniagaan. Lokasi bandar Aman Jaya yang terletak berdekatan dengan pintu masuk ke Sg. Petani iaitu lebuhraya Utara Selatan (to! Sg Petani Utara). Di kawasan itu juga terdapat hospital swasta dan kolej swasta serta cawangan Universiti Utara Malaysia yang sudah beroperasi. lni juga akan membantu perniagaan yang telah dirancang untuk berkembang dan maju. Faktor-faktor yang mehyebabkan kami memilih pemiagaan ini adalah disebabkan industri makanan di Malaysia telah menghadapi satu anjalan paradigma yang baru. Pembukaan Starbucks dan Benson & Hedges Bistro telah menunjukkan bahawa pasaran di Malaysia mula menerima konsep bistro ini. Penyediaan RP ini adalah bertujuan sebagai satu langkah pertama anak tempatan dalam mengharungi cabaran alaf baru dalam perniagaan ini.