Adakah eksport sub-sektor elektrik, elektronik dan jentera serta eksport tekstil dan pakaian di Malaysia dikategorikan sebagai eksport sebuah negara besar atau negara kecil? / Rosita Hj Suhaimi - Suhaimi, Rosita (Universiti Teknologi MARA Kampus Samarahan, 1999)
Kajian ini cuba untuk menentukan sama ada Malaysia merupakan negara penentu harga ataupun penerima harga bagi dua eksport sub-sektor utama, iaitu eksport subsektor keluaran elektrik, elektronik dan jentera serta eksport tekstil dan pakaian. Selain itu, prestasi dan permasalahan eksport di kedua-dua sub-sektor juga dibincangkan. Keputusan ujian ‘exogeniety’ bagi eksport sub-sektor yang dikaji menunjukkan eksport sub-sektor perkilangan di Malaysia lebih merupakan gelagat negara kecil yang hanya mampu menjadi penerima harga (price taker) sahaja. Secara keseluruhan, keputusan kajian ini membawa implikasi bahawa perkembangan dan kemajuan eksport perkilangan perlu digiatkan lagi untuk meraih skel ekonomi yang lebih besar.