Undang-undang perlanggaran adat di Mahkamah Anak Negeri: konflik pemakaiannya terhadap orang Islam dalam kerangka perundangan plural di Sabah - Pg Musa, Pg Ismail; Ismail, Siti Zubaidah; Abdul Rahman, Narizan (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2020)
Sistem perundangan plural di Sabah merangkumi sistem kehakiman sivil, kehakiman shariah dan kehakiman adat anak negeri dan orang Islam tertakluk kepada ketiga-tiga mahkamah tersebut. Senario ini berlaku kerana terdapat pertindihan peruntukan dan tiada garis panduan yang jelas untuk menangani isu pertindihan tersebut. Artikel ini merungkai senario ini dan kesannya kepada orang Islam dalam konteks pluralisme undang-undang di Sabah. Persoalan ini dijawab melalui penelitian fail kes dan temubual telah dilakukan di tiga buah Mahkamah Anak Negeri. Daripada 26 kes perlanggaran adat yang dikaji, terdapat 13 kes melibatkan orang Islam. Dapatan menunjukkan, senario ini mempunyai kesan positif seperti peluang mendapat ganti rugi dan alternatif terbaik dalam kes yang melibatkan orang bukan Islam. Di samping itu terdapat juga kesan negatif seperti risiko pendakwaan pelbagai dan isu hukum penggenaan sogit kepanasan kampung. Artikel ini boleh dimanfaatkan bagi memperkemaskan lagi pentadbiran undang-undang perlanggaran adat agar pengenaannya kepada orang Islam tidak membawa kemudharatan.