Pengintepretasian kesalahan ila’ dalam enakmen undang-undang keluarga Islam (Negeri Melaka) 2002 / Shadli Sabarudin - Sabarudin, Shadli (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2020)
Kajian ini bertujuan mengintepretasi kesalahan ila’ dalam Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Melaka) 2002 (EUKIM 2002). Apabila seorang suami telah melakukan ila’, maka dia boleh dituduh dan didakwa melakukan kesalahan itu. Namun begitu, EUKIM 2002 tidak memperuntukkan secara khusus bagi kesalahan ila’. Permasalahan kajian ialah tiada panduan bertulis untuk mengenakan hukuman ke atas kesalahan ila’. Objektif kajian ialah pertama, meneliti ila’ menurut fiqh. Kedua, mengintepretasi peruntukan undang-undang mengenai kesalahan ila’ dalam EUKIM 2002. Bagi tujuan pengumpulan data, pengkaji telah menggunakan kaedah kajian kualitatif iaitu kaedah analisis dokumen. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat kesalahan ila’ dalam fiqh dengan mengenakan kafarah (denda) terhadap pelakunya. Selain itu, terdapat peruntukan ila’ sebagai suatu kesalahan di bawah Seksyen 128, EUKIM 2002. Kesimpulan kajian mendapati seorang suami yang melakukan ila’ boleh dituduh, didakwa dan disabitkan atas kesalahan itu di bawah seksyen tersebut walaupun enakmen tidak memperuntukkan ila’ secara khusus. Kajian ini memberi implikasi terhadap pembentukan formula dengan penambahbaikan seksyen dalam enakmen.