Isu pendatang tanpa izin : peranan media terhadap kesedaran, pengetahuan dan sikap di kalangan masyarakat di Malaysia / Prof. Dr. Hj. Bukhory Hj. Ismail and Hj Ismail Sualman - Ismail, Bukhory; Sualman, Ismail (Research Management Institute (RMI), 2007)
Terdapat dua objektif dalam kajian ini. Pertama kajian ini melihat kesan terhadap pengetahuan, sikap dan tindakan terhadap isu PATI di kalangan masyarakat Malaysia. Kedua objektif kajian berkaitan dengan analisa isi kandungan terhadap akhbar Malaysia dan Indonesia terpilih. Skop kajian ini adalah tertumpu kepada pemaparan maklumat mengenai PATI yang disiarkan di media - televisyen dan radio dan akhbar. Kajian dijalankan pada bulan September hingga Disember, 200<? Tujuan utama kajian menganalisis laporan akhbar yang dikeluarkan oleh media cetak. seperti Utusan Malaysia, Berita Harian, Harian Metro, The Star dan New Straits Times di Malaysia dan akhbar Kompas, Pikiran Rakyat, Media Indonesia, The Jakarta Post dan Suara Merdeka berkaitan isu pendatang asing di Malaysia. Kajian ini juga menunjukkan bahawa secara keseluruhannya tumpuan responden terhadap maklumat berkaitan dengan hubungan diplomatik, penghantaran pulang PATI ke Indonesia, dan maklumat kemasukan pendatang asing ke Malaysia. Manakala isu yang kurang diberi perhatian adalah berkaitan dengan jenayah berat yang dilakukan oleh PATI Indonesia. Kajian ini mendapati majoriti responden mengetahui mengenai masalah sosial yang dilakukan pendatang Indonesia di Malaysia dan isu dokumen diri PATI. Kajian ini mendapati rakyat Malaysia tidak mengetahui mengenai isu Pembantu Rumah Indonesia, dan tidak mengetahui mengenai isu penghantaran pulang PATI ke Indoensia, tidak mengetahui mengenai isu penguatkuasaan undang-undang berkaitan PATI. Majoriti responden bersetuju bahawa penghantaran pulang PATI Indonesia berjaya mengawal kemasukan Imigeran ke Negara ini, dan menganggap prosedur kemasukan pekerja asing ke Malaysia patut diperketatkan. Mereka juga menganggap Malaysia tidak perlu terlalu bergantung kepada pekerja Indonesia sahaja untuk pembangunan Negara dan menyokong usaha Kerajaan Malaysia mengemaskinikan kemasukan Pendatang ke Malaysia. Hasil kajian ini juga mendapati isu pendatang asing sering dimuatkan dalam bahagian nasional, namun demikian kita tidak harus melupakan kepentingan lidah pengarang dan forum pembaca. Melalui kajin juga, dapatlah dijelaskan bahawa, kebanyakkan media gemar mensensasikan isu-isu berbangkit terutamanya yang berkaitan dengan masalah sosial dan penguatkuasaan di mana ia secara tidak langsung akan membuatkan masyarakat mulai takut dan lebih berjaga-jaga untuk memastikan mereka tidak menjadi mangsa seperti yang dilaporkan akhbar. Secara keseluruhannya juga, kajian ini mendapati akhbar dari kedua-dua akhbar kedua-dua Negara memaparkan isu PATI secara seimbang dan positif. Oleh itu akhbar dilihat sebagai agen pembangunan dan bertanggungjawab dalam memaparkan sesuatu isu secara sihat, adil dan saksama.