Peranan sains dan teknologi dalam kerja-kerja konservasi bangunan bersejarah / Al-Hafzan Abdullah Halim, Siti Norlizaiha Harun and Md Yusof Hamid - Halim, Al-Hafzan Abdullah; Harun, Siti Norlizaiha; Hamid, Md Yusof (2012)
Sains dan teknologi merupakan suatu perkara yang penting dalam kerja-kerja konservasi bangunan bersejarah di Malaysia. Antara peranan sains dalam kerja-kerja konservasi adalah melibatkan kerja teknikal dan kerja pakar seperti kajian saintifik dan arkeologi. Kajian saintifik melibatkan pelbagai jenis kajian seperti kajian komposisi bahan binaan, kajian kelembapan, kajian terhadap tumbuhan pada bangunan dan lain-lain kajian sains. Dalam artikel ini, peranan sains ditinjau melalui beberapa perspektif pendekatan dalam konservasi bangunan terutamanya dalam kerja-kerja teknikal. Kebanyakan kajian saintifik merupakan keterlibatan secara langsung para penulis dengan beberapa projek konservasi bangunan di Malaysia. Melalui pengamatan dan beberapan tinjauan literatur terhadap kajian saintifik di beberapa projek konservasi bangunan, peranan sains dan teknologi telah banyak membantu konservator bagi menyelesaikan masalah yang timbul dalam projek konservasi. Kajian saintifik dilihat banyak membantu dalam memberikan jawapan kepada permasalahan terhadap kerja-kerja konservasi seperti komposisi bahan, masalah kelembapan, masalah penggaraman dan pelbagai masalah bangunan bersejarah di Malaysia.