Penggunaan nombor dalam peribahasa melayu / Daud Mohamad - Mohamad, Daud (2004)
Peribahasa merupakan salali satu khazanah melayu yang tidak ternilai. Pengguraannya dapat mengungkai maksud yang tersirat bagi sesuatu keadaan atau menyampaikan maksud secara kiasan. Terdapat peribahasa yang menggunakan nombor bagi menjelaskan keadaan tersebut. Makalah ini melihat beberapa peribahasa yang berkaitan dengan mengelaskan peribahasa kepada bentuk atau jenis angka/nombor yang digunakan. Pengelasan ini sedikit sebanyak dapat memperlihatkan tanggapan orang melayu terhadap nombor dan secara umumnya cara pemikiran orang melayu terhadap matematik.