Dedahan bunyi ketukan bagi kerja – kerja acuan kayu di tapak bina / Nurul Huda Abdul Hadia, Siti Jamiah Tun Jamil dan Wan Nordiana Wan Ali - Abdul Hadia, Nurul Huda; Tun Jamil, Siti Jamiah; Wan Ali, Wan Nordiana (2012)
Bunyi dan bising merupakan irama yang mengiringi pergerakan aktiviti dalam industri binaan. Bunyi mahupun bising adalah hasil aktiviti ketukan apabila ia mengenai medium kayu yang pelbagai jenis saiz kayu penggunaannya di dalam tapak bina. Paras kebisingan yang tinggi boleh memberi kesan kepada pekerja binaan serta menyebabkan pencemaran bunyi kepada persekitaran. Oleh yang demikian Akta Kilang dan Jentera 1967 diwujudkan sebagai garis panduan pematuhan bunyi bising untuk kesihatan dan keselamatan pekerja. Justeru itu objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti paras bunyi ketukan bagi kerja-kerja acuan kayu bagi pembinaan tiang dan hubungkait paras bunyi ketukan bagi kerja-kerja acuan kayu dengan paras yang dibenarkan oleh Akta Kilang dan Jentera 1967. Hasil kajian menunjukkan pekerja binaan terdedah kepada paras bunyi bising hasil dari aktiviti kerja ketukan kayu. Sehubungan itu, untuk mengatasi dedahan paras bunyi ketukan yang tinggi, dicadangkan supaya pekerja binaan yang menjalankan kerja ketukan kayu memakai alat perlindungan pendengaran.