Konsep bangunan lestari / Mohd Nazaruddin Yusoff, Kamarudin Mohd Nor dan Siti Akhtar Mahayuddin - Yusoff, Mohd Nazaruddin; Mohd Nor, Kamarudin; Mahayuddin, Siti Akhtar (2012)
Bangunan telah dikenalpasti sebagai penyumbang kesan gas rumah hijau dunia seterusnya meningkatkan pemanasan global. Impak negatif ini mula berlaku di peringkat pembinaan sehingga peringkat penghunian bangunan. Oleh itu, pihak industri binaan perlu memahami inisiatif yang telah dijalankan dan berpotensi untuk dilaksanakan untuk mengurangkan impak pemanasan global. Maka sorotan literatur terhadap mitigasi dan adaptasi gas rumah hijau di peringkat antarabangsa dan kebangsaan telah dilakukan. Mitigasi dan adaptasi gas rumah hijau ini boleh dikategorikan kepada pendekatan luaran dan pendekatan dalaman. Pendekatan luaran menekankan teknologi hijau untuk menjanakan kuasa dan melaksanakan perampasan karbon (carbon sequestration) secara kaedah imbangan karbon (carbon offsett) melalui mekanisme pembangunan bersih (CDM) seperti yang dibenarkan oleh Protokol Kyoto. Manakala pendekatan dalaman mitigasi dan adaptasi mengurangkan gas rumah hijau di Malaysia telah mula diteroka melalui pembinaan Bangunan Pejabat Tenaga Rendah,Bangunan Pejabat Tenaga Hijau dan Bangunan Berlian). Kesimpulannya, inisiatif pembinaan bangunan hijau bebas karbon yang berpotensi mengurangkan penghasilan gas rumah hijau hendaklah terus diusahakan dan diamalkan ke arah pembangunan lestari. Seterusnya ia menjadi asas dalam konsep Bangunan Lestari.