Hadith palsu di Malaysia: tinjauan perkembangan dan keberadaannya di dalam kitab-kitab jawi silam dan buku-buku agama terpilih / Mohd Shukri Mohd Senin - Mohd Senin, Mohd Shukri (Journal of Contempory Islamic Studies, 2020)
Hadith Rasulullah SAW adalah sumber kedua agama Islam selepas al-Quran. Segala yang dinyatakan di dalam hadith Rasulullah SAW akan menjadi rujukan bagi semua umat Islam di seluruh dunia. Namun, bukan semuanya yang dinyatakan sebagai hadith adalah benar-benar bersumberkan Rasulullah SAW kerana terdapat pendustaan yang dinisbahkan kepada Rasulullah SAW yang dinamakan sebagai hadith palsu. Kebanyakan umat Islam yang tidak mendalami ilmu-ilmu khusus berkaitan pengajian hadith akan mudah mempercayai dan mengamalkan hadith tanpa mengambil berat akan statusnya samada ianya boleh diterima sebagai hujjah dalam pengamalan ataupun ditolak. Justeru, kajian ini cuba meneliti perbahasan berkaitan hadith palsu yang berlaku di Malaysia yang merangkumi aspek perkembangannya dan aplikasinya menerusi penulisan di dalam kitab-kitab jawi silam yang kerapkali menjadi rujukan dan pengajaran kepada masyarakat Islam. Metodologi yang digunakan di dalam kajian ini ialah metodologi penentuan subjek, metodologi pengumpulan data seperti metode perpustakaan, dokumentasi dan historis serta metodologi analisis data seperti induktif, deduktif dan komparatif. Hadith palsu sememangnya telah bertapak di Malaysia seiring dengan kemasukan dan perkembangan ilmu hadith. Kesannya dapat dilihat melalui bukti penulisan hadith di dalam kitab-kitab jawi silam. Walaupun jumlahnya tidaklah terlalu banyak tetapi pendustaan terhadap Rasulullah SAW mestilah dielakkan lantaran kecaman dan akibat penyebarannya amatlah berat dan mendapat ancaman ditempatkan di dalam neraka.