Transformasi pengurusan percukaian di pihak berkuasa tempatan (PBT) Malaysia berkonsepkan aplikasi star rating / Soeb Pawi, Nurhayati Md Salleh dan Fazira Shafie - Pawi, Soeb; Md Salleh, Nurhayati; Shafie, Fazira (2012)
Pengurusan cukai oleh pihak berkuasa tempatan, PBT semakin mencabar berikutan pembangunan yang semakin pesat. Hasil cukai harta adalah sumber hasil utama bagi PBT di mana, pungutan hasil cukai harta ini digunakan oleh pihak PBT dalam menyediakan perkhidmatan dan penyelenggaraan di kawasan PBT tersebut. .amun pungutan hasil cukai harta yang semakin berkurang berikutan masalah tunggakan cukai harta yang serius mengakibatkan sistem pentadbiran dan perkhidmatan PBT tidak dapat dijalankan dengan baik dan berkesan. Isu pungutan hasil cukai yang rendah dan berterusan di PBT seluruh Malaysia merupakan permasalahan yang amat serius. Oleh yang demikian, kajian ini dijalankan bagi menganalisa prestasi hasil dan tunggakan semasa cukai harta di PBT di seluruh Malaysia. Seterusnya, kajian ini juga akan mengaplikasikan konsep ‘Star Rating’ dalam aspek percukaian di PBT Malaysia. Kajian ini meliputi seluruh PBT di Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak di mana, statistik pungutan harta harta merangkumi jumlah kutipan hasil dan tunggakan cukai harta bagi setiap PBT Malaysia dalam tempoh enam tahun berturut-turut bermula dari tahun 2004 sehingga 2009.