Unsur-unsur syiah dalam kesusasteraan Melayu tradisional / Mohd Akmal Sidik ... [et al.] - Sidik, Mohd Akmal; Towpek, Hadenan; Wan Yon, Wan Ariffin (2016)
Fahaman Syiah dan kaitannya dengan sejarah penyebaran Islam di Kepulauan Melayu telah lama menjadi bahan kajian oleh sejarawan tempatan dan antarabangsa. Ini kerana para sejarawan tidak bersepakat dalarn menentukan fahaman apa yang paling awal dianuti oleh masyarakat Islam di Kepulauan Melayu, sama ada fahaman Syiah atau Sunni. Teori Syiah sebagai fahaman terawal dikemukakan berdasarkan bukti-bukti yang menunjukkan kehadiran penganut Syiah di Perlak pada tahun 800 M dan menubuhkan dinasti 'Aziziyyah berfahaman Syiah di Perlak pada tahun 888 M. Teori ini dibantah oleh pengkaji seperti Azyumardi Azra dan Hamka berikutan tiada bukti yang kukuh tentang kewujudan dinasti 'Aziziyyah tersebut di samping terdapat kesamaran tentang riwayat kehadiran penganut Syiah di Perlak pada tahun 800 M tersebut. Manakala teori kedua, iaitu fahaman Sunni merupakan fahaman terawal yang dianuti oleh umat Islam di Kepulauan Melayu Bagi merungkaikan persoalan di atas, penelitian terperinci ke atas manuskripmanuskrip Kesusateraan Melayu Tradisional mesti dilakukan. Ini kerana manuskrip Kesusateraan Melayu Tradisional merupakan bukti yang terselamat dan boleh digunakan bagi menggambarkan situasi sebenar pada zaman ia ditulis. Sekiranya terdapat unsur-unsur Syiah dalam manuskrip-manuskrip Kesusateraan Melayu Tradisional, maka terdapat kernungkinan bahawa Syiah menjadi anutan masyarakat Islam pada zaman tersebut. Penelitian yang dilakukan tersebut mestilah dimulakan dengan memberi penjelasan yang jelas tentang unsur-unsur Syiah