Kajian kesedaran ICT di kalangan masyarakat desa di Sarawak / Imilia Ibrahim ...[et al.] - Ibrahim, Imilia; Abd Samad, Sabariah; Mohd Jawi, Abdul Ismail; Abd Rahim, Emelia (2008)
Teknologi komunikasi dan maklumat telah menjadi satu ejen perubahan yang amat besar di dalam masyarakat. Kebanyakan ahli masyarakat begitu bergantung dengan teknologi internet dan telefon bersel. Teknologi maklumat dan komunikasi telah membawa perubahan besar bukan saja di dalam cara hidup dan komunikasi di antara masyarakat, ia juga telah membuka peluang besar bagi semua orang mengetahui tentang dunia luar dan menambahkan ilmu pengetahuan. Kajian ini bertujuan memperlihatkan bagaimana masyarakat desa khususnya menerima dan mengaplikasikan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi di dalam kehidupan seharian mereka.