MOOC bahasa Arab dan teknologi maklumat / Bashasunnahar Puasa … [et al.] - Puasa, Bashasunnahar; Sardi, Janudin (Pm Dr.); Abd Rahman, Ghazali Yusri (Dr.); Zakaria, Muhamad Zaidi; Yahaya, Hazrati (Universiti Teknologi MARA Shah Alam, 2018)
MOOC kursus ini bertujuan untuk melatih pelajar menggunakan teknologi maklumat dalam konteks bahasa Arab agar keemahiran komunikasi mereka dapat ditingkatkan. Pelajar didedahkan dengan dunia teknologi dan peranannya untuk mengaplikasikan bahasa Arab dalam konteks pembangunan kandungan bahasa Arab. Pelajar diajar menggunakan komputer dan internet melalui pengaktifan aksara Arab dalam pelbagai perisian seperti perisian pejabat, grafik, multimedia, aplikasi web dan e-pembelajaran. Pendekatan pengajaran berpusatkan pelajar melalui pembelajaran aktif, latihan praktik, perbincangan kumpulan, tugasan, pembentangan dan projek amali. Semua kandungan disediakan dalam bentuk video, nota dan pautan ke sumber lain. Setiap topik diperkukuh dengan aktiviti-aktiviti dalam bentuk kuiz yang berbantukan aplikasi Web 2.0. Proses interaktif bagi kursus ini adalah melalui komen dan ruangan perbualan yang dapat meningkatkan kemahiran komunikasi.