Permasalahan pengurusan maklumat islam di institusi maklumat Malaysia: Satu analisa / Mohd Nor Mamat - Mamat, Mohd Nor (2004)
Aspek pengurusan maklumat secara menjurus kepada maklumat Islam sering dibincangkan tetapi tidak menjurus kepada aspek pengurusan secara terperinci dan mendalam. Penyelidikan ini dijalankan untuk meninjau bentuk dan tahap permasalahan yang wujud dalam konteks pengurusan maklumat Islam secara spesifik sebagai langkah untuk mendepani arus penguasaan maklumat dan ilmu masa depan. Ketergantungan umat Islam kepada aplikasi pengurusan maklumat daripada barat menyebabkan lunturnya keprihatinan dan kesedaran betapa maklumat Islam perlu diurus sewajarnya menurut acuan Ilahi. Penyelidikan ini menemui beberapa rumusan yang amat signifikan berkaitan kecelaruan, kekeliruan dan permasalahan pengurusan maklumat di institusi maklumat di negara kita. Hasil analisa dan temubual responden diadun bagi merealisasikan bentuk bentuk solusi efektif termasuklah cadangan aspek-aspek penambahbaikan kepada aplikasi pengurusan maklumat Islam semasa, adaptasi aplikasi sains Al Quran dan Al Hadis serta tafsiran etika yang diekstrakkan daripada nas wahyu dan sirah Nabi Muhammad SAW. Input literatur tersebut dipermantapkan dengan ulasan dan pandangan hasil temubual tokoh sains maklumat dan ilmuan seperti para mufti